Ötlet Pláza-kreatív ötletek A-Z


     Bambusz gyertyatartó készítése házilag

2016.12.17. / szombat / Lázár

A lakásdekoráció terén is nagyon közel állnak hozzám a természetes anyagok. Miután a több méter hosszú bambuszrudak méltó helyükre leltek a lakásomban, azon gondolkodtam, hogy mit is kezdhetnék a levágott és megmaradt 15-40 centiméteres darabokkal. Mivel a bambuszt is és úgy általában a természetes anyagokat is jellemzi, hogy meghitt melegséget árasztanak: eszembe jutott a gyertya.enlightened. Így lettek a megmaradt bambuszrudakból kisebb-nagyobb gyertyatartók, amelyek a mai napig is fényt és melegséget hoznak otthonomba.

 

 

Elkészítése igazán nem bonyolult, ha kedvet érzel hozzá még karácsonyi ajándékként is elkészítheted.

 

 

Amit a dekorációs bambuszrúdról tudni érdemes:

  • 1-3 méteres hosszúságban árusítják
  • átmérője kb. 10 - 15 centiméter
  • a bambusz nagyobb része üreges a barázdáknál azonban nagyrészt zártak. Erre mindenképp érdemes odafigyelni a vágásnál mert ha nem hagysz a barázda fölött elég helyet akkor nem tudod a gyertyát elhelyezni benne és mivel a vágásnál elkél egy erős férfi kar lehet, hogy nyűgös lesz ha még egyszer fűrészelni kellwink

 

 

A gyertyatartó elkészítéséhez a lehető legnagyobb átmérőjű bambuszt érdemes választani a stabilitás érdekében. Nekem szerencsére a kb. 15 cm átmérőjű bambuszból volt "készleten".

 

 

Elkészítés:

Modellgipszből és egy kevés fehércementből tejföl sűrűségű, csomómentes anyagot keverünk ki. A fehércement azért fontos, mert a gipsz magában gyorsan megköt. Fehércement hozzáadásával tovább marad formázható a kikevert massza.

Az elkészült keveréket beöntjük a bambusz üregébe és még mielőtt a massza megkötne belenyomunk egy formát, amiben majd a gyertyákat szeretnénk tartani. Jelen esetben én teamécsest használtam, de ha nagyobbat szeretnél akkor lehet használni mondjuk konzervdobozt (sűrített paradicsom méretűt ) vagy akár egy feleslegessé vált üvegpohat is. A lényeg, hogy legyen valami, ami majd felfogja az olvadt gyertyaviaszt. A teamécses azért nagyon praktikus mert ha már elégett könnyen cserélhető, úgyhogy én ennek a használatát javaslom, nekem nagyon bevált.yes

 

 

Ezután már csak a bambusz külső díszítése maradt, amely igazán ízlés függő. Ha akarod maradhat teljesen natúr, de természetes alapú, anyagú díszekkel még szebbé varázsolhatod. Mint a képeken is láthatod én többféle színű kavicsot használtam, melyeket ragasztópisztollyal rözítettem a bambuszhoz.

 

 

Még nagyon jól mutat a bambuszon a kagyló, a néhányszor körbetekert vastag spárga vagy kötél, zsákvászon vagy juta szalag, szárított moha, fakéreg, száraz növényi termések, parafa, gesztenye.....stb..stb....

 

 

Bármikor, bármilyen alkalomból akár ajándékként is elkészítheted őket, úgy gondolom nincs az az ember, aki ne szeretné a gyertyákat, akit ne ejtene rabul az a kis táncoló lángocska.

Köszönöm, hogy végigolvastad rövid kis ötletelőmet, remélem hasznos volt számodrawink.

 

 

És végül két kép a Pinterestről, ahol szintén a bambusz és a gyertya a "főszereplő".

Ha vékonyabb bambuszrudak állnak csak rendelkezésedre, akkor se  csüggedj, íme a megoldás.heart

Link

 

 

Ha pedig nagyobb változást szeretnél hozni a lakásodba a bambusz gyergyákkal, hát tedd a falra őket.

 

Ha tetszett amit láttál várjuk üzeneted smiley.

Likeolj, oszd meg másokkal, kövess minket yes.

Nézd meg facebook oldalunkat is, még több kreatív ötlettel:

 

Tartalom képekben: