Ötlet Pláza-kreatív ötletek A-Z


Fali jegyzettábla konyhába - természetesen!!

2016.07.01 / péntek / Tihamér/ Semmelweis Ignác születése-egészségügyi dolgozók napja

Egy igazán konyhába illő fali jegyzettábla elkészítését szeretném bemutatni nektek.

A hozzávalók nagyrészét a kamrából összeszedheted és a végeredmény igazán mutatós és egyedi lesz.

Általában, amikor elkap az ihlet valaminek az elkészítéséhez, sohasem egy darabot készítek belőle, amelynek praktikus okai vannak. Az egyik, hogy ha már úgyis minden elő van készítve hozzá és esetleg később szeretnék még egyet, macerás lenne újra előkészülni. A másik ok pedig, hogy mindig jól jön valami a háznál ajándéknak vagy csak úgy meglepeinek.

 

Amire szükséged lesz:

  • Préselt fatábla tetszőleges nagyságban, kreatív boltokban beszerezhető
  • Fapác, de ha nem fontos, hogy látszódjon a fa erezete, bármilyen festék megteszi
  • Ragasztó: jó sok
  • Hurkapálcika
  • A díszítéshez pedig mindenféle hüvelyes termés, amit otthon találsz vagy neked tetszik. Amit én használtam: szemes kávé, lencse, fehér- és vörösbab, hántolt árpa (gersli), sárgaborsó és rizs.
  • Ezenkívűl még megtetszett az egyik cserjénk vöröses színe, úgyhogy szegénykém néhány ággal soványabb lett.
  • A legvégén selyemfényű lakkal átkentem a díszítést: biztos, ami biztos, hogy tényleg ott maradjanak a szemek és ágak a helyükön.
  • Ja, és amiről nincs kép de ugyebár a végén szükség lesz rá az két darab képakasztó.

Maga az elkészítés rendkívű egyszerű és gyorsan halad. Egyetlen dolog, amire egy kicsit várni kell az a fapác száradási ideje.

Egy jó tanács: a falapot és a hurkapálcikát külön-külön fesd le, mert ha véletlenül kifolyik a ragasztó a hurkapálcika alól, azt a fapác nem fogja be.

A minta szélessége igazán ízlés dolga, az én tábláimon 4 cm széles a díszítés.

Miután a hurkapálcikát felragasztottad a falapra, jöhet a "munka" legkellemesebb része a díszítés.

Saját ízlésed szerint helyezd fel a szemeket és ágakat a hurkapálcikák közé.

Még egy apró megjegyzés, én igazán nem spólóltam a ragasztóval. Jó sokat tettem egy-egy helyre, hogy biztosan beleragadjanak a szemek. Nagyon nem szerettem volna, ha egy idő után elkezdenek lepotyogni. Pontosan ebből a megfontolásból kentem át a végén a mintát még lakkal is és meg is lett az eredménye. Két éve van a falon a tábla és egy darabkája sem esett le!smiley

 

 A papír és a tolltartó rögzítése

1.  Az első képen látható jegyzettábla először képkeretnek készült, ezért utólag került rá a papírtartó és a tolltartó is.

A papírtartó egy spárga (mert ez illett hozzá a legjobban, hogy a természetességnél maradjunk), amelynek végeit egy megfelelő nagyságúra vágott bőr alá ragasztottam be. Persze ezt a madzagot, ha már eleve jegyzettáblának készíted, még időben elhelyezheted a hurkapálcikák és a minták alá, így nem kell vele utólag bajlódnod.

A tolltartó papírgurigából készült, lencsével díszítve és ragasztópisztollyal felragasztva, hogy tuti "megállja a helyét".

2.  A második képen lévő tábla már eleve jegyzeteknek készült és nagyobb is, mint az előző (20*20 cm).  Ebből kifolyólag bőven jutott hely a papír és a tolltartónak is.

A papírtartó egy vékony bőrdarab, rajzszöggel feltűzve, melyek teteje kávészem díszítést kapott.

A ceruzatartó falburkolásra alkalmas parafából készült, egy félkört formázva ragasztottam fel, szintén ragasztópisztollyal.

 

Most már mindig kéznél van a jegyzettömb, ha a konyhában elfogy valami és családtagjaim is szívesen használják, ami az ilyesféle feliratokból derül ki: csoki, rágó, ropi, keksz...wink

 

Természetesen azért készítettem egy fényképtartót is.wink

 

Ha tetszett amit láttál várjuk üzeneted smiley.

Likeolj, oszd meg másokkal, kövess minket yes.

Üzenj nekünk!

 

Tartalom képekben: