Ötlet Pláza-kreatív ötletek A-Z

 

3 + 1 ötlet, hogyan tanítsd meg cicádat ajtócsengőt használni.

Nekem sikerült!

2017.03.21. / kedd / Benedek / A költészet világnapja

Sziasztok!

Aki kertes házban lakik és van cicája nagy hasznát fogja venni ezeknek az ötleteknek. yes

Én kipróbáltam mind a négyet, de végül egy saját ötlet vált be, amelyet a bejegyzés végén le is írok nektek.

Az egész történet onnan kezdődött, hogy a cicánk olyan kinti-benti macsek lett. Sokat van a kertben, de például hideg időben mindig beengedjük és enni is itt kap.

Ezzel egy ideig nem is volt probléma, amíg rá nem jött, hogy nem kell neki annyit az ajtó előtt várakoznia ha elkezdi az ablakokon a szúnyoghálót "marcangolni".

Mert ugye mit tesz az ember, ha félti a szúnyoghálóját: rohan, hogy beengedje a cicust még mielőtt ölkömnyi lyukak lesznek a hálón.angry

Na, ebbe az ördögi körbe jól bele is futottunk. Az uraság tépte a hálót, mi meg szaladtunk beengedni.crying

Ennek szerettem volna véget vetni, ezért elkezdtem a You Tube-on keresgelni az ötleteket, hogy mások hogyan is oldják meg ezt a problémát.enlightened

 

 

Elsőre az asztali csengő használatára találtam videókat. Gondoltam egy próbát megér, elég hangos, ha az ajtó elé teszem a nappaliban simán meghallanánk.

Kezdődött a tréning: szalag a csengőre hátha játszik vele, rálép a gombra és jön a juti falat.

Ezzel én két napig próbálkoztam, de a mi cicánk véletlenül sem volt hajlandó a mancsát még csak felemelni sem. Amit sikerült vele elérnem, pedig nem volt célom, hogy ha én megnyomtam a csengőt, akkor odaszaladt hozzám és várta a kaját.

Mindebből azért arra következtettem, hogy nem teljesen reménytelen az eset.wink

 

 

Tovább keresgéltem a You Tube-on és közben figyeltem a cicámat, hogy mi az, amit a legjobban szeret csinálni. Mint általában minden macska ő is szeret dörgölőzni, játszani, karmot élezni stb, stb..

Mivel a játékos csengő nem jött be, ezért áttértem a videón és képen is látható általános cica szokásra: a dörgölőzésre.

A felvételen egy imádni való cica, aki már sikeresen összekötötte a kellemest a hasznossal.smiley

 

A videóból és a fotóból kiindulva vettem egy 2500 forintos vezetéknélküli csengőt és annak az adó részére, amelyiken ugye a nyomógomb is van, rákötöztem egy körömkefét és vártam, hogy az én drágám jól oda dörzsizze a pofiját, miközben ezzel együtt a csengőt is megnyomja.

Szintén két napig próbálkoztam ezzel a módszerel. A körömkefe tele volt már finomabbnál finomabb juti falatokkal, de a környékére sem ment, pedig tényleg elég lett volna csak egy pici dörzsi és a csengő megszólalt volna...sad

 

 

Ugrás a következő macskaszokásra  a karmolászásra, amit nálunk legjobban a rattan kosarakon szeret művelni,

Készítettem is egy jó kis "kaparófát", amely mögé betettem a csengőgombot.

Link

 

Itt láthatjátok képekben összefoglalva az elkészítését, amelyet azért szeretnék megosztani veletek mert ugye a cicák sem egyformák és hátha nektek működne a dolog.

Nem kell sok hozzávaló, a csengő már megvolt, spárgát, hungarocelt meg egy ugyanakkora farostlemezt találtam itthon.

A hungarocelből kivágtam egy akkora darabot, hogy beleférjen a csengőgomb.

A farostlemezt keresztül-kasul tekertem spárgával, hogy jól lehessen karmolászni. Ezután a kettőt egymásra helyeztem (spárgával összekötöttem) még lógó madzagokat is hagytam, hogy hátha jobban felkelti cicám érdeklődését és ezután az egészet kétoldalas ragasztószalaggal feltettem arra a szekrényajtóra, ahol a cicakaja van.

Úgy terveztem, hogy minden alkalommal, amikor játszik a kaparóval és megszólal a csengő kap majd jutalom falatot.

Tényleg sikerült szuperül elkészítenem, elég volt újbeggyel hozzá érni és már szólt is a csengő.

Mint a képeken láthatjátok én a csengőgombra még ragasztottam egy gumi darabot, hogy a gomb kiemelkedjen és ezáltal könnyebben benyomódjon.

Szóval elkészült a nagy mű, nem is mutatott rosszul. A terv az volt, hogy amikor már megszokja, hogy akkor kap kaját, amikor ezzel játszik vagy karmolássza, akkor majd kiteszem a teraszajtóra.

Természetesen az én cicám rendületlenül ült a szekrényajtó előtt az ennivalóra várva de esze ágában sem volt még akár csak rá is pillantani erre a szerkezetre.

Azért hagytam neki három napot, hátha felkelti az érdeklődését, plusz a tetejére még tettem jutalomfalatokat is, de semmi reakció.sad

 

 

Már kezdtem feladni az egészet és csak ámulva néztem az alábbi videókat.

 

 

Aztán egyszer csak ez a látvány tárult a szemem elé a konyhában!!

Hát persze, a cicák meg a dobozok, elválaszthatatlan páros! Kezdődhet a következő projekt.enlightened

 

  • Kell hozzá egy kartondoboz, én a már meglévőt használtam mert azt olyan jól belakta..:)
  • A doboz méretével megegyező nagyságú farostlemez.
  • Kétoldalas ragasztószalag.
  • Kültéri vezetéknélküli csengő.
  • Körülbelül 2 cm magas farúd (én ezt most polisztirollal helyettesítettem)

 

Miután minden megvan az elkészítés csupán negyed óra. Na jó, a végeredmény most még nem valami szép, de arra gondoltam, hogy ha működik a dolog majd kicsinosítom.

Elkészítés:

A farostlemezt a kétoldalas ragasztószalaggal rögzítsd a doboz aljához. Ennyi merevítésre szükség van, hogy a cica súlya alatt ne csak egy ponton mélyedjen be a doboz.

A farudat vagy jelen esetben a két polisztirolt szintén kétoldalas ragasztószalaggal a doboz két széléhez közel, a farostlemezhez rögzítettem.

Ezután már csak betettem a csengőgombot (azt amelyiknek a gombjára ráragasztottam a gumi darabot, hogy könnyebben benyomódjon) a doboz alá és ismét a cica elemózsiás szekrénye elé tettem legújabb "szerkezetemet".

És végre működött!! A doboz nagyon csábító volt a számára ezért beleült. Abban a pillanatban a súlyától benyomódott a csengőgomb és én mentem neki enni adni. Három napig következetesen tényleg csak akkor kapott enni, ha belelépett vagy beleült a dobozba. Ennyi idő elég is volt hozzá, hogy összekösse a dobozt a csengőhangot és az ennivalót.wink.

A puding próbája természetesen az lett, amikor a doboz kikerült a teraszajtó elé.

Először tettem bele 1-2 jutalomfalatot, hogy biztosan belelépjen, a csengő vevő részét pedig az ajtóhoz közel helyeztem el, hogy a hanghatás se maradjon el, ugyanúgy mint, amíg bent volt a doboz.

Ezután kellett elég kitartónak lenni csak igazán és mindig csakis akkor beengedni ha belement a dobozba és megszólalt a csengő. Ha jól emlékszem ez is olyan 3 nap körül volt, míg teljes mértékben elfogadta, hogy csak így juthat be a házba.

Most már nyugodtan kijelenthetem, hogy a sok próbálkozás mind-mind megérte.

A szúnyoghálók megmenekültek, a cicánk pedig tényleg akkor jön be, amikor csak akar.

Sikerült is egy felvételt készítenem róla, a minőségért előre is bocsánat, de mindenképp szerettem volna bemutatni, hogy ez tényleg működik és imádjuk..heart

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett amit láttál várjuk üzeneted smiley.

Likeolj, oszd meg másokkal, kövess minket yes.

Ha kérdésed van válaszolunk!

Tartalom képekben:

Látogass el facebook oldalunkra is még több ötletért:)