Ötlet Pláza-kreatív ötletek A-Z

    
         Gyertyakandalló készítése házilag

2017.01.02 / hétfő / Ábel

Szerintem velem együtt nagyon sok ember álmodozik arról, hogy milyen jó lenne egy kandalló a lakásába, házába, amely elé vagy mellé leülve gyönyörködhetne a lángok játékában, amely már évszázadok óta elvarázsol minket.

A megoldás persze nem egyszerű hiszen egy igazi kandallóhoz meg kell oldani a kéményt és nem is olcsó mulatság. Na és persze legyünk őszinték a tisztán tartása sem egyszerű.

Erre találták ki a műkandallókat, amelyek fénnyel próbálják imitálni a kandalló varázsát. Hát nem tudom, nekem ezek nem jönnek be.

A gyertyákat viszont imádom, hát innen támadt az az ötletem, hogy készítek a nappalimba egy gyertyakandallót.

Manapság már elég sokat lehet olvasni róluk az interneten de, amikor ezt készítettem, ezelőtt 6 évvel, még jóformán hírmondójuk sem volt.

Mielőtt neki kezdenél egy gyertyakandalló építéséhez alaposan gondold végig, hogy hol lesz a helye mert remélhetőleg sokáig fog neked és családodnak örömet okozni.

Tervezd meg, hogy mekkora lesz és hogyan nézzen ki.

Amit én készítettem az 95*90*40 cm, szóval elég nagynak számít a maga műfajában. Azóta láttam, hogy egészen piciket akár 50*50*15 cm-et is készítenek.

A lényeg, hogy tuti biztos legyél a megfelelő helyben, a számodra ideális nagyságban és abban, hogy hogyan is nézzen ki.

Az is jó ha nagyjából tudod, hogy mekkora gyertyákat szeretnél használni hiszen azok közt is határtalan a választék, a teamécsestől kezdve az 50 centiméteres darabokig.

Ha nincs határozott elképzelésed a kinézetet, formát, stílust illetően, nézelődj a neten a kandallók közt, valamelyik biztosan elnyeri a tetszésedet.

Miután megszületett a terv neki kezdhetsz a munkának, ami kb. 1-2 napot vesz igénybe, attól függően van-e segítséged.

Az én gyertyakandallóm ytong téglából készült és utólag lett modellgipsz és fehér cement keverékével rusztikus hatásúra vakolva.

 Hozzávalók:

  • tervrajzwink
  • ytong tégla tetszőleges vastagságban
  • csemperagasztó
  • fafűrész
  • modellgipsz
  • fehér cement
  • vízmérték

Az ytong tégla nagyon jó választásnak bizonyult mert fafűrésszel könnyen vágható, alakítható akár faragható is. A téglák több méretben és vastagságban kaphatók.

Egyszerű csemperagasztóval illesztettem össze az egyes darabokat és természetesen a falhoz is azzal lettek rögzítve. Hat éve állnak rendíthetetlenűl és stabilan.

Mivel az én kandallóm mélysége 40 cm, ezért elég távol tudom helyezni a gyertyákat a faltól és az esetleg kipattanó szikrával vagy a füstölő parazsával sem kell foglalkoznom. Azonban minél kisebb a kandalló mélysége a tűzvédelemre annál inkább oda kell figyelni, például egy szikrafogó tálca elhelyezése sem árthat.

A tégla faraghatósága akkor tett jó szolgálatot, amikor a tetejét készítettem a kandallómnak. Mivel az szintén ytongból készült, ezért két kb. 1cm átmérőjű vasrúddal készítettem nekik alátámsztást. A vasrudak helyét faragással kimélyítettem az oldalsó falak tetejéből és a kandalló tetejét adó téglák aljából így az már a vakolás előtt sem látszott ki.

Miután elkészült a kandalló fő része, még külön tettem bele és a jobb olhalához egy-egy polcot bambuszrúddal alátámasztva, így még több felületem lett rakodáshoz, díszítéshez.

A rusztikus stílusú vakoláshoz modellgipsz és fehér cement keverékét használtam. A fehér cement használata azért ideális, mert lassítja a gipsz megkötését így hosszabb ideig dolgozhatsz vele. Éppen a gipsz gyors megkötése miatt, szintén érdemes csak kisebb adagokat kikeverni, mert különben nagy lesz a veszteség és a bosszúságangry

Mint már írtam  régóta megvan a kandallóm, de nem untam meg, imádom és nagyon boldog vagyok, hogy elkészítettem. A mai napig naponta égnek benne a gyertyák és füstölők.

A gyertyakandalló használata nem igényel nagyobb elővigyázatosságot mint ha bárhol, akár egy adventi koszorún, gyertyát gyújtassz. Természetes, hogy odafigyelünk rá, ha nem vagyunk otthon nem hagyjuk égve, megfelelő tégelybe vagy tálkába helyezzük....stb,stb.

 

 

 

A végére pedig gyűjtöttem még nektek néhány képet inspiráció gyanánt, hátha éppen ezek közül tetszik meg valamelyikenlightened

Készítik papírdobozokból, MDF lapokból, régi szekrényből, bontott téglából, gipszkarton de akár polisztirolból is.

 

Link

 

Link

 

 

 

Link

 

Link

 

Link

 

Link

 

Link

 

Link

 

Link

 

Link

 

 

 

Link

 

 

Ha tetszett amit láttál várjuk üzeneted smiley.

Likeolj, oszd meg másokkal, kövess minket yes.

Ha kérdésed van válaszolunk!

Tartalom képekben:

Írj nekünksmiley: