Ötlet Pláza-kreatív ötletek A-Z


Plüss falmatricák készítése gyerekszobába!!

2016.04.02 /szombat / Áron, Ferenc / Autisták világnapja

Néhány hónappal ezelőtt falmatricák készítésébe vetettük bele magunkat.

Főként kisebb gyerekekre gondolva készültek ezek a matricák, bár meg kell mondjam az akkor még 8 éves kisfiam tetszését is elnyerték, így most az Ő szobáját is díszíti néhány.

Az alapötlet onnan indult, hogy a gyerekek (a felnőttek is smiley), imádják a plüss, pihe-puha szőrmókokat. Hát akkor miért is ne lehetne akár a falon is néhány belőlük.

A gyerekek nyugodtan simizhetik őket, miközben mesélhetünk nekik az állatokról vagy éppen elmondhatunk jó néhány mondókát is.

Képekkel sajnos már nem tudom bemutatni az elkészítésük folyamatát, de igyekszem részletesen leírni. Ha esetleg bármilyen kérdésed felmerülne, facebook oldalunkon szivesen válaszolunk.

Boci- boci tarka,

Se füle se farka.

Oda megyünk lakni,

Ahol tejet kapni.

Hozzávalók:

  • öntapadós tapéta vagy fólia, ki hogyan nevezi, szerintem a legjobb az áttetsző változat, mert ha egy kicsit  itt-ott kilátszik a figura alól a fólia, akkor a színtelen nem feltűnő
  • filc: én egy figurához egy A4-es nagyságút elhasználtam. Leginkább a rózsaszín,fehér,fekete és piros színek kellettek.
  • ragasztó: mindenképpen oldószermentes legyen. Papír és kreatív boltokban nagy választékban kaphatóak.
  • rezgőszemek
  • puha és szőrös plüss anyag. Szokásomhoz hűen a hosszú szőrű plüssöket turiból szereztem be: volt köztük díszpárna huzat, kocsi üléshuzat de még gyerek fürdőköpeny is.
  • végül pedig a kiválasztott figura sablonja, melyeket internetről keresgéltem.

 

A legnagyobb kedvencem ez a bárány, melyet jó néhányszor elkészítettem. Talán azért is mert a barna plüss nagyon illett a barik szőréhez.

Biri, biri bárány,

alig áll a lábán.

Kiviszik a zöld mezőre,

édes fűre, legelőre.

 

A sablon az internetről lett kinyomtatva 2 példányban. A körvonalat indigó papír használatával rajzoltam fel a filcre, aminek a körvonalát vagy lakkmékerrel rajzoltam át, vagy szegő varrással fedtem el.

A második kinyomtatott mintából kivágtam azokat a részeket, amelyeket plüssből szerettem volna kiszabni. Bárányka esetében a testét fedő bundát ( lásd: lenti kép).

Ezután a kivágott filcre felragasztottam a bundákat és az egészet körbe szegtem varrógéppel. A száj és fül részt kézi hímzéssel emeltem ki.

Miután mindez elkészült a kicsinosított báránykát felragasztottam az öntapadós fóliára, rátettem egy csomó nehéz könyvet és egy napig hagytam száradni.

Másnap már csak a mintát kellett körbe kivágni az öntapadós fólián és el is készült a falmatrica smiley.

Link

 

Ezeknél a báránykáknál a körvonal nem varrással készült, csak egyszerűen fekete lakkmarkerrel körberajzoltam.

Így néz ki a hátulja, csak a papírt kell lehúzni róla és mehet a falra. Annyit azért érdemes figyelembe venni, hogy a falról csak a tapétával együtt fog lejönni, ezért én inkább szerkrényre, ajtóra és a gyerekágy körüli parafa borításra ragasztottam őket.

Ami ugyebár egy gyerek esetében még logikus is, hiszen így éri el jobban őket és ezeknek a matricáknak pont az a lényege, hogy tudja a gyerkőc simizni őket.

Amit még érdemes tudni: hajszárító meleg levegőjével fújva a matrica könnyebben leszedhető!!!

 

Csiga biga gyere ki.....

 

 

Lepke, lepke , szállj le,

szállj le a kezembe,

Cukrom is van,

mézem is van,

válogathatsz benne!

 

Egy kis malac röf röf röf...

 

 

Katalinka szállj el...

 

Kis pillangó, picike,

ne légy mohó szállj ide!

Tarka-barka szárnyadon,

gyönyörködöm én nagyon.

 

"Lassan jár a csigabiga,

táskájában eleség.

Várja otthon lánya,

fia, csigabiga- feleség"

Gryllus Vilmos

 

Várjuk üzeneted smiley:

Webáruházunkban saját készítésű táblaképeinkből válogathatsz wink

 

Írj nekünk, látogass el hozzánk, kövess minket smiley


Tartalom képekben: